Батраченко Олександр Вікторович

Батраченко

Науковий ступінь – доктор технічних наук

Посада – доцент

Вчене звання – доцент

 Сфера наукових інтересів – системне вдосконалення машин для подрібнення м’ясної сировини

 Перелік курсів, що читаються:

  • Обладнання по переробці продукції тваринництва

  • Основи конструювання харчових виробництв

  • Комп’ютерні технології в наукових дослідженнях галузі

  • Сучасні проблеми та перспективи розвитку обладнання галузі

 Професійна діяльність:

У 2002 році закінчив Черкаський державний технологічний університет за спеціальністю «Технологія машинобудування». Трудову діяльність почав у 2002 році на посаді інженера І-ої категорії кафедри безпеки життєдіяльності та будівельних конструкцій ЧДТУ.  У 2003 році вступив до аспірантури ЧДТУ, яку закінчив у 2006 році. Викладацьку діяльність почав у 2004 році на посаді асистента кафедри комп’ютеризованих технологій машинобудування. У 2007 році був прийнятий на роботу на посаду асистента кафедри обладнання переробних і харчових виробництв.

В лютому 2014 року захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук на тему «Підвищення ефективності роботи та довговічності м’ясорізальних машин» за спеціальністю «05.18.12 – процеси та обладнання харчових, мікробіологічних та фармацевтичних виробництв» (науковий керівник д.т.н., проф. О. І. Некоз).

В 2015 році отримав вчене звання доцента кафедри проектування харчових виробництв та верстатів нового покоління. З 2014 року працює на посаді доцента кафедри проектування харчових виробництв та верстатів нового покоління.

У 2020 році пройшов стажування в Університеті економіки в Бидгощі (Польща) на тему “Європейська та польська системи вищої освіти: практика, досвід, інноваційні методи навчання”.

У квітні 2021 року захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня доктора технічних наук на тему “Науково-прикладні основи вдосконалення машин для подрібнення м’ясної сировини” за спеціальністю «05.18.12 – процеси та обладнання харчових, мікробіологічних та фармацевтичних виробництв» (науковий консультант д.т.н., професор В. І. Осипенко).

Починаючи з 2008 року студенти під науковим керівництвом О. В. Батраченка обійняли одне І-е місце у Міжнародному конкурсі студентських наукових робіт з фаху та 8 призових місць у Всеукраїнських конкурсах студентських наукових робіт.

За результатами наукового керівництва студентськими науковими роботами у співавторстві зі студентами було опубліковано: 1 патент на винахід і 27 патентів на корисні моделі; 13 статей у наукових фахових виданнях; 6 доповідей на Міжнародних науково-практичних конференціях.

Редактор розділу “Матеріалознавство, технології та обладнання сучасних машинобудівних і харчових виробництв” наукового  фахового видання категорії “Б” “Вісник ЧДТУ. Технічні науки”.

 

Наукові публікації: має 221 опубліковану наукову роботу, у тому числі 1 підручник, 1 навчальний посібник з грифом МОН, 3 статті у наукових періодичних виданнях, що індексуються у наукометричних базах даних Scopus та Web of Science Core Collection, 58 статей у фахових наукових виданнях, 81 патент на винаходи та корисні моделі, 74 тез доповідей на наукових конференціях.

 Вибрані наукові публікації:

1. Некоз О. І. Теорія і практика роботи конструктора машин і апаратів харчових виробництв: підручн. / О. І. Некоз, В. І. Осипенко, О. В. Батраченко, Н. В. Філімонова; М-во освіти і науки України, Черкас. держ. технол. ун-т. – Черкаси: ЧДТУ, 2018. – 680 с.

2. Batrachenko A. Improving the wear resistance of the meat comminutor knives by using the method of pulse-plasma hardening / A. Batrachenko, S. Filimonov, N. Filimonova // International scientific journal “Machines. Technologies. Materials”. Year XIV, ISSUE 2, p.p. 75-77, (2020).

3. Батраченко О. В. Науково-винахідницький біном, як концептуальна основа технічного удосконалення конструкцій м’ясорізальних вовчків і кутерів / О. В. Батраченко, С. Б. Вербицький // Збірник наукових праць “Продовольчі ресурси” Інституту продовольчих ресурсів НААНУ. – Київ, 2018. – №1. – С. 13-27.

4. Батраченко О. В. Методологічна концепція розвитку технічних систем харчової промисловості // Вісник Хмельницького національного університету. – Хмельницький: ХНУ, 2017. – № 4. – С. 32 – 40.

5. Батраченко О. В. Вплив фаски ножа кутера на ефективність перемішування сировини та на міцність ножа / О. В. Батраченко // Тези у  Міжнародній науково-практичній конференції «Інноваційні технології та перспективи розвитку м’ясопереробної галузі», 15 вересня 2021 р. –  Київ. – С.  29-32.

6. Батраченко О. В. Підвищення міцності ножів кутера / О. В. Батраченко // Тези у ІІ Міжнародній науково-практичній конференції «Новації в технології та обладнанні готельно-ресторанних, харчових і переробних виробництв», 23 листопада 2021 р. –  Мелітополь. – С. 23-26.

7. Вовчок: пат. на винахід 122178 Україна, МПК B02C 18/16/Батраченко О. В., Батраченко В. Г., Філімонов С. О., Філімонова Н. В.; власник Батраченко О. В. № а201811629; заявл. 26.11.2018; опубл. 25.09.2020, Бюл. № 18/2020.

8. Спосіб зміцнення ножа кутера: пат. на винахід № 116036 Україна, МПК С21D7/08, В 02С 18/20 / Батраченко О. В.; заявник та патентовласник Батраченко О.В. –  №а201602692; заявл. 18.03.2016; опубл. 25.01.2018 р., Бюл. №2/2018.

9. Ножова головка кутера: пат. на винахід 116037 Україна, МПКВ02С 18/06 / Батраченко О. В.; власник Батраченко О. В.  № а201602700; заявл. 18.03.2016; опубл. 25.01.2018, Бюл. № 2/2018.

10. Пристрій для підвищення подрібнювальної здатності кутера: пат. на винахід 120070 Україна, МПК B02C 18/18 /Батраченко О. В.; власник Батраченко О. В. № а201709864; заявл. 16.03.2017; опубл. 25.09.2019, Бюл. № 18/2019.