
Науковий ступінь – к.т.н.
Посада – доцент.
Сфера наукових інтересів – як науковець, займається проблемами вивчення та оптимізації процесів переробки м’ясної сировини на м’ясорізальних машинах.
Професійна діяльність:
У 2000 році закінчила з відзнакою Черкаський інженерно-технологічний інститут за спеціальністю «Металорізальні верстати та системи».
Трудову діяльність почала у 2000 році на посаді інженера-конструктора у відділі проектування фасувальних та етикетирувальних автоматів спеціального конструкторського бюро «Темп» (м.Черкаси).
У 2014 році закінчила аспірантуру ЧДТУ, працює на кафедрі проектування харчових виробництв та верстатів нового покоління з 2015 року.
У грудні 2017 року захистила кандидатську дисертацію на тему «Підвищення ефективності роботи вовчків шляхом узгодження подачі та процесу подрібнення м’ясної сировини», науковий керівник – д.т.н., проф. Осипенко В.І. З 2020 року працює на посаді доцента кафедри проектування харчових виробництв та верстатів нового покоління.
Перелік курсів, що викладаються:
Бакалаврат: Вступ до фаху, Металообробне обладнання, Проектування фрмоутворюючої оснастки, Практика навчально – ознайомча, Практика робітнича, Практика виробнича, Практика конструкторсько – технологічна.
Магістратура: Програмування контролерів, що використовуються в обладнанні харчових виробництв, Конструювання технічних систем, Практика переддипломна.
Наукові публікації: загалом – 124 із них:
- монографія – 1;
- підручник – 1;
публікація статей в періодичних наукових виданнях:
- що включені до наукометричних баз Scopus, Web of Science – 3;
- що включені до наукометричної бази Copernicus – 13;
- стаття у закордонному фаховому виданні – 2;
- вітчизняному фаховому – 9;
– тези доповідей – 58;
– патенти – 30;
– навчально – методичні праці – 7.
Вибрані наукові публікації:
- В.І. Осипенко, О.П. Плахотний, Н.В. Філімонова. Фізика і технологія електроерозійного дротяного вирізання: Монографія. Черкаський державний технологічний університет. – Черкаси: видавець ФОП Гордієнко С.І., 2019. – 251 с. https://er.chdtu.edu.ua/handle/ChSTU/1315
- Некоз О. І. Теорія і практика роботи конструктора машин і апаратів харчових виробництв: підручн. / О. І. Некоз, В. І. Осипенко, О. В. Батраченко, Н. В. Філімонова; М-во освіти і науки України, Черкас. держ. технол. ун-т. – Черкаси: ЧДТУ, 2020. – 680 с.
- Batrachenko A. Improving the wear resistance of the meat comminutor knives by using the method of pulse-plasma hardening / A. Batrachenko, S. Filimonov, N. Filimonova // International scientific journal “Machines. Technologies. Materials” . Year XIV, ISSUE 2, p.p. 75-77, (2020).
- Increase the Efficiency of the Linear Piezoelectric Motor / Batrachenko A. V., V.Ya. Halchenko, S.A. Filimonov, N.V. Filimonova, // Journal Nano- and Electronic Physics. 10 № 4, 04025-1 – 04025-5 (2018) https://www.researchgate.net/publication/327284314_Increase_the_Efficiency_of_the_Linear_Piezoelectric_Motor.
- Determination of influence of geometric parameters of piezoceramic plate on amplitude characteristics of linear piezomotor / V.Ya. Halchenko, Yu.Yu. Bondarenko, S.A. Filimonov,N.V. Filimonova / Electrical Engineering & Electromechanics. 2019. no.1. – P. 17-22 http://eie.khpi.edu.ua/article/view/2074-272X.2019.1.03/155608 /
- Batrachenko A. V., Filimonova N. V./The influence of structural and kinematic parameters of working bodies of the meat grinders on its productivity//Foods and Raw Materials. – Kemerovo Institute of Food Science and Technology, 2017, vol. 5, no. 1. – p. 118-131. http://jfrm.ru/issues/704/
- Некоз О. І. Особливості гідродинаміки м’ясної сировини при її подачі шнеком вовчка / О. І. Некоз, О. В. Батраченко, Н. В. Філімонова // Вісник Хмельницького національного університету. – Хмельницький: ХНУ, 2017. – № 6.-С.37-42.
- Некоз О. І. Перспективні шляхи підвищення питомої продуктивності вовчків / О.В. Батраченко., О.І.Некоз.,Н.В. Філімонова / Вісник Хмельницького національного університету. – Хмельницький: ХНУ, 2018. – № 1. http://www.irbis-nbuv.gov.ua/cgi-bin/irbis_nbuv/cgiirbis_64.exe?I21DBN=LINK&P21DBN=UJRN&Z21ID=&S21REF=10&S21CNR=20&S21STN=1&S21FMT=ASP_meta&C21COM=S&2_S21P03=FILA=&2_S21STR=Vchnu_tekh_2018_1_47
- Патент України № 122178, МПК В02С 18/16/. Вовчок / / Батраченко В.Г., Батраченко О.В., Філімонов С.О., Філімонова Н.В., № а201811629; по заявці. 26.11.2018; опубл. 25.09.2020, Бюл. №18/2020.
- Патент України №119785, МПК B02C 18/16. Ножова головка кутера / / Батраченко О.В., Філімонов С.О., Філімонова Н.В., по заявці № а201702435 від 16.03.2017, опубл. 12.08.2019, Бюл. №15/2019.
- Патент України №132445, МПК G01K 7/00. Спосіб визначення моменту закінчення нагріву екструдера до робочої температури / Батраченко О.В., Філімонов С.О., Філімонова Н.В., по заявці № u201809815 від 01.10.2018, опубл. 25.02.2019, Бюл. №4/2019.
- Патент України №132446, МПК B02C 18/00. Решітка пристрою для подрібнення харчової сировини / Батраченко О.В., Філімонов С.О., Філімонова Н.В. по заявці № u201809782 від 01.10.2018, опубл. 25.02.2019, Бюл. №4/2019.
Вибрані доповіді на конференціях з публікацією тез, міжнародні в Україні або всеукраїнські заходи:
- М’ясний фарш – м’ясо, яке нарізане та піддане обробці тиском / Батраченко О.В., Філімонова Н.В. // Інноваційні технології та перспективи розвитку м’ясопереробної галузі: міжн. наук.-практ. конф., 24 листопада 2020 р.: тези доповідей. – К.: Національний університет харчових технологій. – С. 95-97.
- Підвищення ефективності подрібнення м’яса в кутері/ Батраченко О.В., Філімонова Н.В. // Інноваційний розвиток готельно-ресторанного господарства та харчових виробництв : матеріали ІI Міжнародної наук.-практ. інтернет-конф. (30 квітня 2021 року)/ Міністерство освіти і науки України, Донецький національний університет економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського. – Прага: OktanPrints.r.o., 2021. – С.145.
- SMART технології в сільському господарстві / Філімонов С.О., Ященко С.С. Філімонова Н.В. // Збірник тез доповідей Міжнародної науково-практичної on-line конференції “Проблеми енергоефективності та автоматизації в промисловості та сільському господарстві”. – Кропивницький: ЦНТУ, 2020. – С. 205-206.
- Інформаційно-вимірювальні технології у агросфері / Філімонов С.О., Ященко С.С. Філімонова Н.В. // Проблеми інформатизації: тези доповідей восьмої міжнародної науково-технічнох конференції. Черкаси: ЧДТУ; Баку: ВА ЗС АР; Бельсько-Бяла: УтіГН; Харків: ХПІ, 2020. – С.106.
- Використання п’єзоелектичного двигуна в агросфері / Філімонов С.О., Бачеріков Д.С. Філімонова Н.В. // Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології у виробництві та освіті: стан, досягнення, перспективи розвитку: матеріали Всеукраїнської науково-практичної Internet-конференції. – Черкаси, 2021. – С. 15-17.
Профіль в ORCID: iD https://orcid.org/0000-0003-0136-7587
Робоча адреса: 18006, м. Черкаси, бул. Шевченка, 460, кафедра проектування харчових виробництв та верстатів нового покоління.
Корпоративний e-mail: [email protected]